Nogle gange kan der opstå situationer i et byggeprojekts, hvor du har behov for at få en kran involveret. Kranen tilbyder nogle egenskaber, som en almindelig lift ikke umiddelbart kan klare. Det går sig naturligvis primært på styrke og evnen til at løfte langt eller højt.

Skal du hen at leje en kran, så husk at forberede dig ved at tage stilling til følgende:

Hvad skal kranen kunne?

Når du skal have fat på en kran, er det en god idé, at du nøje kan beskrive, hvad den skal kunne. Her er det naturligvis let at svare ”den skal kunne løfte”, men så enkelt er det ikke altid. Der findes nemlig mange forskellige typer af kraner, der har deres fordele hver især. Nogle kraner er mere mobile, nogle kraner har særlige løfteegenskaber etc.

Derudover, så er det vigtigt, at du kan beskrive opgaven, så dit kranfirma ved, hvad de skal bruge af udstyr, og om de skal sende en eller flere til at bistå med opgaven.

I forhold til udstyr er det væsentligt, at kranen sendes afsted med den rette krog, greb eller andet til løftet. Det er både vigtigt for at kunne udføre opgaven, men også af sikkerhedsmæssige årsager.

Hvor skal du leje kranen?

Når du skal leje en kran, så skal du indtænke distancen fra udlejningsstedet. Det er ikke alle byer, der lige har et kranfirma liggende, og derfor skal du undersøge dine muligheder. Find gerne et firma, som ligger nær dig, så du slipper for at skulle betale ekstra for f.eks. den tid, som kranen er om at komme frem. Det er nemlig værd at huske, at jo længere en kran skal fragte sig for at nå frem til din bopæl, jo dyrere vil det være i forhold til benzin samt de timer, som mandskab er afsted.

Du kan evt. tage en snak med flere kranfirmaer og indhente et fast tilbud på opgaven. På den måde kan du også forhandle med dem, hvis du har flere firmaer i tankerne og skal vælge et.