Det at købe et hjem repræsenterer en af de mest betydelige finansielle beslutninger, de fleste mennesker vil tage i deres levetid. Både købers skandinaviske drøm og det økonomiske landskab i Danmark har stillet boligkøbere over for en stor udfordring: Er det nødvendigt at tage et huslån, hvis man ikke har de 20 % indestående, som det kræver, da man kun kan få en kreditforening til at betale de resterende 80 %?

Hvorfor 20 %?

I Danmark kan en kreditforening maksimalt låne op til 80 % af boligens købspris eller værdi. De resterende 20 % skal køberen selv finansiere. Denne regel er fastsat for at sikre, at både låneren og långiveren har en buffer, hvis boligprisen skulle falde. Men hvad hvis man ikke har de 20 %?

Hvornår er det nødvendigt med et huslån?

Når man ikke har de krævede 20 %, kan et huslån være en mulighed for at dække denne forskel. Huslån er typisk dyrere end realkreditlån, da de er forbundet med højere risiko for långiveren. Men i sidste ende er det den eneste mulige løsning for mange boligkøbere til at realisere drømmen om huskøb. Hvis man tager et huslån, skal man være opmærksom på, at man skal være i stand til at betale begge lån tilbage – det vil sige både realkreditlånet og huslånet.

Alternativer til huslån

Selv om et huslån kan være en mulighed, er det værd at overveje andre alternativer. Man kunne overveje at gemme op i en længere periode for at samle de 20 %, hvilket godt kan tage tid, men det vil give en mindre gældsbyrde i fremtiden. Der kunne også overvejes familiehjælp, hvor nogle familier har mulighed for at hjælpe med denne indskud. Eller man kunne leje og spare op samtidig, indtil man har de nødvendige midler.

Konklusion

At tage et huslån kan være nødvendigt, hvis man ikke har de 20 %, som kræves for at finansiere et huskøb. Det er dog ikke den eneste løsning, og som boligkøber er det vigtigt at nøje overveje alle muligheder. Husk, at selvom house er en drøm for mange, er det ikke værd at sætte sig selv i unødvendig økonomisk risiko.

Ofte stillede spørgsmål